utorak, 2. studenoga 2010.

Građa atoma


Građa atoma

Atom je osnovna gradivna jedinica svakog tijela. Znači sve se sastoji od različitih vrsta atoma, od metala preko živih bića do vode i zraka. Postoji li negdje gdje nema atoma? Jedino vakum. Znači u prirodnim uvjetima na Zemlji svugdje ima atoma!

Atom je najlakše predočiti kao Sunčani sustav.

Atom se pak sastoji od dva osnovna „dijela“ : jezgra (koju zamišljamo kao Sunce) i elektronski omotač (njega predočujemo kao planete koji se vrte oko Sunca). U jezgri se nalaze protoni i neutroni, dok se u elektronskom omotaču nalaze elektroni.

Čestice: - protoni su pozitivno nabijene čestice. Svaki proton je jedan +. Označavamo ga p+.
-           -   neutroni su neutralne čestice. označavamo ga s n0.
-           -   elektroni su negativno nabijene čestice. Svaki eletron je jedan -. Označavamo ga e-.

Atom je prema van neutralno nabijen što znači da ima isti broj elektrona i protona.

Svaki atom ima dva broja koja ga označavaju:
1.                 Relativna atomski masa – označava se s „A“ to je prosječna težina atoma. Težinu čini zbroj protona i neutrona, elektroni su zanemarivo laki. Uglavnom ima decimale jer u istoj vrsti atoma postoje odstupanja u broju neutrona pa se uzima prosječna težina.
2.                Atomski broj ili protonksi broj – označava se s „Z“. Ujedno označava broj i protona i elektrona jer elektrona ima isti broj kao i protona. Uvijek je cijeli broj.

Valentnost atoma je svojstvo nekog atoma da se spaja s određenim brojem drugih atoma. Ako je atom jednovalentan onda se može spojiti samo s jednim atomom.

Elektronksi omotač ima ima svoje orbitale koje se popunjavaju određenim redoslijedom. Ima sveukupno 7 orbitala (K, L, M, N, O, P, Q,). One su bitne jer zadnja popunjava (odnosno polupopunjena orbitala) određuje valentnost atoma.
PES
(periodni sustav elemenata)



Vrlo složen i dobro osmišljen sustav u kojem se nalaze kemijski elementi. Sada ću objasniti samo najosnovnije. Njime se valja pozabaviti više u posebnom tekstu samo o njemu.

Sastoji se od 7 perioda i 18 grupa. Periode su kao što vidite vodoravne, a grupe vertikalne. Slova označavaju kemijski element – prvo slovo je veliko drugo malo, gore lijevo iznad slova se nalazi atomski broj, dok gore desno piše relativna atomska masa.

Ovo je najjednostavniji PES. PES može biti puno složeniji s obzirom kome je namjenjen. Na PES mogu se nalaziti jos mnogi podaci, npr: godina otkrića, vrelište, talište, elektronska konfiguracija, oksidacijski brojevi, baznost, kiselost itd.

Kemijski elementi su poredani po atomskom broju kao sto možete vidjeti, on raste s lijeva na desno. Grupirani su metali, nemetali, plinovi, plemeniti plinovi…

Više o PES u zasebnom tekstu.

Nema komentara:

Objavi komentar